Nieuwsbrief april

Itsyou: Succesvolle workshop Stressvrij aan het werk

Afgelopen week heb ik mijn eerste workshop Stressvrij aan het werk gegeven aan tolken en vertalers. Ik was op uitnodiging van de NGTV, kring Rotterdam in het Goethe Institut. De sfeer was erg positief en iedereen deed goed mee. Dit leidde tot interactie, openheid en de uitwisseling van ervaringen en ideeën. Ik kijk er met veel plezier op terug en dank iedereen die erbij aanwezig was en met name Christy de Back en Sanne van Loosen, die de bijeenkomst logistiek uitstekend hadden verzorgd.

Wat is stress is, hoe ontstaat het, hoe kun je stressklachten bij jezelf herkennen en vooral  hoe kun je stress voorkomen, waren de onderwerpen die ruimschoots aan bod zijn gekomen tijdens de workshop. De groep bestond uit zeventien tolken en vertalers met allen een andere achtergrond, taal en werkgebied. Deze diversiteit maakte de workshop heel interessant, omdat er veel verschillende ervaringen werden uitgewisseld. Tegelijkertijd herkende iedereen de problemen waar de ander mee worstelt binnen het tolk- en vertaalwerk. Want dat is de gemeenschappelijke deler.  Het was mooi om te zien hoe iedereen zich kwetsbaar durfde op te stellen. Ze  hebben naar elkaar geluisterd, elkaar geadviseerd en oplossingen geboden.  Samen hebben we de workshop tot een succes gemaakt. Ik vond het geweldig en heb er van genoten om dit te mogen begeleiden. Op naar het vervolg ervan. 

Mensenhandel

Onlangs heb ik een presentatie verzorgd voor de opleiding “Aanpak mensenhandel” bij de Koninklijke Marechaussee. In mijn presentatie heb ik verteld wat de rol is van een tolk, maar ook wat haar of zijn valkuilen (kunnen) zijn. Daarnaast hebben we op interactieve manier gesproken over de driehoeksverhouding rechercheur, tolk en cliënt. Het was een zeer interessante workshop, die binnenkort een vervolg krijgt.

Webinar tolken voor de rechtbank

Voor ITV in Utrecht heb ik een webinar ontwikkeld “Tolken voor de rechtbank”. Het is een onderdeel van de  drieluik strafrecht waaronder ook “Tolken voor de politie” en “Tolken als interceptietolk” worden aangeboden. Deze twee laatste webinars hebben mijn collega’s van ITV ontwikkeld. In mijn webinar krijg je eerst een stuk theorie. Je leert alles over een zitting bij strafrecht en asielrecht, jouw plek en jouw rol als tolk. Het tweede deel van de webinar gaat in op de praktijk. Je gaat luisteren naar een interview met een rechter. Deze geeft je heel veel tips over het werken met de tolk. Je krijgt vervolgens juridisch vocabulaire aangereikt. De bekende strafrechtadvocaat Gerard Sprong vertelt je wat een pleidooi is. Daarna krijg je diverse opdrachten zoals het simultaan tolken van een requisitoir of pleidooi. Aan het eind van de webinar vind je multiple choice vragen over de theorie. Je antwoorden stuur je naar ITV en zullen worden nagekeken. Tenslotte sluit de webinar af met een vragenlijst. Onder het volgende kopje lees je meer over deze vragenlijst.

Deze drieluik is beschikbaar voor de studenten van ITV vanaf mei 2023. Dit materiaal zal ik zelf ook gebruiken voor de workshop van itsyou “Tolken voor de rechtbank”.

Vragenlijst

Aan het eind van de webinar “Tolken voor de rechtbank”, heb ik een vragenlijst opgenomen. Deze   vragenlijst heeft als titel “Wat voor soort tolk ben jij?”.   Als je deze vragenlijst invult en bij mij inlevert, dan stuur ik je een persoonlijke feedback over jouw mogelijke kwaliteiten en valkuilen bij het tolken voor de rechtbank.

Ben je ook nieuwsgierig naar jouw kwaliteiten en valkuilen bij het tolken en vertalen? Stuur me dan een mail waarin je me uitlegt wat precies jouw vraag is. Samen kijken we naar wat je nodig hebt en of het invullen van deze vragenlijst jou verder helpt of dat een andere weg jou meer kan helpen. Ik zie je mail graag tegemoet.  itsyoucoaching@ziggo.nl

Intervisie data

Ik organiseer intervisieavonden en -middagen voor tolken en vertalers. Hierbij de planning:

  • Donderdag 22 juni 2023: tolken online
  • Woensdag 28 juni 2023: tolken fysiek in Maastricht
  • Woensdag 5 juli: vertalers online
  • Donderdag 28 september 2023: tolken online
  • Woensdag 4 oktober 2023: tolken fysiek in Maastricht
  • Woensdag 11 oktober: vertalers online

Per bijeenkomst € 45,– exclusief BTW. Als je je meteen aanmeldt voor twee bijeenkomsten dan betaal je € 85,– exclusief BTW. De intervisie gaat door met minimaal vier deelnemers. Duur 1,5 à 2 uur.

Wil je meedoen? Meld je dan aan. itsyoucoaching@ziggo.nl

Tot zover deze nieuwsbrief. Graag tot de volgende brief!

Simone van de Wijdeven

Itsyou coaching training

Reactie workshop Stressvrij werken

“Dankjewel voor de workshop ‘Stressvrij werken’. De sfeer was goed. Jouw opbouw was goed, en de inhoud ook. Lekker interactief. Echt een workshop. Alle vertalers en tolken deden goed mee, en durfden zich behoorlijk kwetsbaar op te stellen! De meeste deelnemers hebben echt nieuwe inzichten gekregen, vermoed ik (ik in ieder geval wel). Bijvoorbeeld over je cirkel van invloed vergroten. Ondanks de vrij grote groep, gaf je iedereen aandacht. Iedereen werd gezien.

Samen staan we sterker. Met een BIG SMILE door het leven gaan! 😊” 

Beëdigd Tolk-vertaler Nederlands en Engels

Open chat
1
Hoi! Hoe kan ik je helpen?